Andrej Dvornik

Sterrewacht Science Day


Ali po naše Observatorij Znanost Dan. 😀 Tako malo po Google Translate. Lahko se kdo potrudi z lepim slovenskim prevodom (in the comment section below). 🙂 Zelo fin dan, ki je minil v poslušanju predavanj in seminarjev velike večine zaposlenih in doktorskih študentov, ki si predstavili sveža odkritja, tekoče delo, novice iz projekta ALMA, E-ELT, itd. Da pa poslušalci nismo ravno zaspali, sta bila na voljo kava in čaj v neomejenih količinah in posladki v tipično astronomskem stilu (več med fotografijami). Za vse so priskrbeli tudi prijetno kosilo in na koncu še tradicionalni borrel. Gre za tipično nizozemsko navado, vsak teden, ob petkih ob koncu šihta se gre na pijačo in prigrizke. Tako je bilo tudi danes, na voljo belgijska in nizozemska piva, vino, sokovi, siri, krekerji, … In zelo prijetno vzdušje za poklepetat z ostalimi. O astronomskih temah, o navadah prehranjevanja, o fajnih gostilnah v mestu, … Fino. Prilagam seveda nekaj utrinkov.

Photo 13. 09. 13 10 30 56

Mars in Milky Way. In odkrili smo kofein v mlečni cesti! (Ne iz spektra plina naše galaksije, temveč zaradi pomakanja čokoladice v kavo.)

Photo 13. 09. 13 15 23 25

The Sitterzaal! 😀 Če še nisem omenil, je kar nekaj predavalnic in stavb fakultete poimenovanih po profesorjih, ki so predavali tu. Naštejmo jih ene par: Huygens, Oort, De Sitter, Kamerlingh Onnes, Lorentz, Einstein, … Česarkoli imenovanega po Einsteinu še nisem odkril.

Photo 13. 09. 13 17 25 48

In za konec še tabla, kamor se podpisujejo osebe takšnega kova, ko pridejo sem na kak kolokvij. Tam nekje desno je še Dirac, …


Dodaj odgovor

Vaš e-naslov ne bo objavljen. * označuje zahtevana polja